Johtajan käyttöjärjestelmä tarvitsee päivittämistä

Johtamisen kehittämisen tulokset ovat usein heikkoja. Uutta tekemistä oivallutetaan ja opetetaan, mutta vanhoihin tapoihin valutaan nopeasti takaisin. Johtamisen kehittämisessä pitäisi keskittyä paljon enemmän käyttöjärjestelmätason päivityksiin, sen sijaan, että uutta käyttäytymistä yritetään istuttaa vanhaan käyttöjärjestelmään. Johtajien käyttöjärjestelmiä on kolmea päätyyppiä. Ymmärtämällä näiden käyttöjärjestelmien erot ja vaikutukset organisaatioon, päästään merkittävästi parempiin tuloksiin. Ja luodaan jotain todella arvokasta ja kestävää.

 

Miten johtajien kolme käyttöjärjestelmää eroavat toisistaan?

Johtajan käyttöjärjestelmä on hänen käytössään oleva hahmottamis- ja toimintalogiikka, joka on ulospäin näkyvän käyttäytymisen taustalla. Aikaisemman käyttöjärjestelmäversion hahmotus- ja toimintakyky on kapeampi, kuin uudemman järjestelmäversion. Käyttöjärjestelmä vaikuttaa myös merkittävästi siihen, minkälaisia uusia osaamisia johtaja kykenee ottamaan käyttöönsä. Seuraavaksi lyhyt kuvaus kolmesta käyttöjärjestelmästä ja niiden välisistä eroista.  

Asiantuntija käyttöjärjestelmä

Tämän käyttöjärjestelmän omaava johtaja arvostaa erityisesti asiantuntijuutta, kokemusta,  standardeja, toiminnan oikeellisuuttaa ja tehokkuutta. Hän kuvaa asioita luettelomaisesti, kategorisoiden, mutta ei välttämättä tunnista asioiden välisiä yhteyksiä.  



Johtaja tunnistaa erilaisia vaihtoehtoja ja tekee vertailuja asioiden, sekä ihmisten välillä. Johtaja ei kykene syntetisoimaan tai painottamaan samanaikaisesti useita erilaisia näkökulmia ja mahdollisia tavoiteltavia lopputuloksia.



Ajattelu on usein lineaarista. Hän lähestyy oppimista keinona asiantuntijuuden saavuttamiseen. Asiantuntija voi päivittää käyttöjärjestelmänsä seuraavaan versioon, mikäli hän saa siihen tukea.

 

 

Saavuttaja käyttöjärjestelmä


Johtajan työskentelyote on edelliseen verrattuna huomattavasti aktiivisempi ja tavoitteellisempi. Hänellä on visio, jonka pyrkii saavuttamaan. Johtaja hyödyntää pyrkimyksessään monia erilaisia keinoja. Johtaja kykenee tasapainoilemaan useiden eri näkökulmien kanssa ja pyrkii näin varmistamaan tavoitteiden saavuttamisen.

Johtaja priorisoi, eikä halua tuhlata aikaa. Hän ymmärtää, että asiat eivät ole yksiulotteisia ja kykenee ymmärtämään mitä on välittömän pinnan alla. Hän tarkastelee tehokkuutta systeemin, ei niinkään suoran toiminnan tasolla.

Johtaja näkee oppimisen ja kehittymisen välineenä, jolla saavutetaan tavoiteltavia tuloksia. Hän näkee miten on itse vuosien varrella kehittynyt, reflektoi rehellisesti itselleen ja tuntee syyllisyyttä, mikäli ei ole toiminut arvojensa mukaisesti.

Suurin osa johtajista toimii tällä käyttöjärjestelmällä. Saavuttajan on mahdollista päivittää käyttöjärjestelmäänsä, mikäli hän saa siihen tarvitsemaansa tukea.

Uudistaja käyttöjärjestelmä

Tällä käyttöjärjestelmällä toimiva johtaja lähestyy asioita ja niiden merkityksiä uusista ja rikastavista näkökulmista. Hän kohdistaa omaa ja muiden huomiota luomalla uteliaisuutta erityisesti asioihin, jotka ovat vielä varjossa ja joista ei ole vielä täyttä varmuutta.

Johtaja hahmottaa kompleksisuutta ja on prosessi- ja aikatietoinen.  Hän ymmärtää miten oma ja muiden positio vaikuttaa tarkasteluun ja vuorovaikutukseen. Oma autenttisuus, kutsumus ja spontaanius lisääntyvät merkittävästi. Läsnäolevuus ja hetkessä viisaasti toimiminen korostuvat.

Uudistaja ymmärtää ihmisyyttä ja tarkastelee elämää kokonaisuutena. Hän on aidosti tietoinen ja hyväksyvä ihmisten erilaisuutta ja tarpeita kohtaan. Johtaja kykenee tunnistamaan myös omat tunteensa ja historian kerrostumat syvällisesti. Hän myös tunnistaa itsessään olevia ristiriitoja ja pimeitä puolia.

Myös uudistaja voi päivittää käyttöjärjestelmänsä. Seuraava käyttöjärjestelmäversio on kuitenkin verrattain harvinainen ja sen kuvaus on rajattu tämän kirjoituksen ulkopuolelle.

 

Johtajassa saattaa näkyä montaa eri käyttöjärjestelmää

Johtajalla on aina vain yksi pääkäyttöjärjestelmä, jonka avulla hän ensisijaisesti hahmottaa ja toimii. Johtajassa saattaa kuitenkin ajoittain näkyä piirteitä myös kahdesta muusta käyttöjärjestelmästä.

Kasvun ja kehittymisen vauhdittamiseksi on tärkeää tunnistaa pääkäyttöjärjestelmä, sillä johtamisessa kehittyminen tapahtuu aina tästä järjestelmästä käsin.

Osa johtamisessa tarvittavista hahmottamisen ja toiminnan taidoista ovat mahdollisia vasta myöhäisemmässä kehitysvaiheessa. Mikäli aikaisemmassa kehitysvaiheessa oleville johtajille yritetään ’kouluttaa’ myöhemmän vaiheen käyttäytymistä, ovat tulokset usein heikkoja. Tällaisessa tilanteessa johtajan tämänhetkiset kehityksen rajat tulevat yksinkertaisesti vastaan.

 

Millaista kulttuuria eri käyttöjärjestelmillä toimivat johtajat luovat?

Erot ovat isoja. Kysymystä voidaan tarkastella arvioimalla minkälaisen merkityksen johtaja rakentamalleen kulttuurille antaa. Antaako johtaja kulttuurille väline- vai itseisarvon? Vai kenties molempia?

Asiantuntija tai saavuttaja käyttöjärjestelmällä hahmottava ja toimiva johtaja näkee kulttuurin välineenä, jolla voidaan saavuttaa asiantuntijuutta tai tuloksia. Varsinkin saavuttaja kykenee hahmottamaan monia erilaisia näkökulmia ja sidonnaisuuksia, mutta kaikki palaa aina tuloksien saavuttamisen kautta tapahtuvaan tarkasteluun ja toimintaan. Kulttuurilla on siis selkeästi välinearvo.

Uudistajan käyttöjärjestelmällä hahmottava ja toimiva johtaja antaa kulttuurille itseisarvon. Uudistaja haluaa luoda puitteita paremmalle elämälle ja ihmisyyden toteutumiselle. Tästä hahmotus- ja toimintalogiikasta käsin toimiva johtaja haluaa ja kykenee luomaan huomattavan ihmislähtöistä, kasvua ja uudistumista tukevaa kulttuuria. Tällaisessa kulttuurissa on monessa organisaatiossa kehitysvelkaa, joka jarruttaa myös merkittävästi liiketoiminan kehittymistä.

Kypsät uudistajat osaavat liittää asiantuntijuuden, saavuttamisen ja uudistumisen logiikat viisaasti yhteen. Heidän hahmottamisen ja toiminnan logiikassa on huomattavaa laajuutta, jota he käyttävät tilannekohtaisesti viisaasti. Tätä laaja-alaisuutta hyödyntämällä voidaan luoda (työ)elämää, joka on myös sosiaalisesta ja yhteiskuntavastuullisesta näkökulmasta kestävää.

Mitä rikkaammasta hahmotuksen ja toiminnan kirjosta käsin johtaja luotsaa organisaatiota eteenpäin, sen kestävämpää on siis kehitys ja tulokset. Moninäkökulmaisuus ruokkii jatkuvaa uudistumista.

Mikäli johtaja ei kykene käyttöjärjestelmästään käsin lisäämään moninäkökulmaista hahmottamista ja toimintaa, vaipuu organisaatio alimman yhteisen nimittäjän tasolle, huolimatta siitä, millä kehitystasolla organisaatiossa työskentelevät yksittäiset ihmiset potentiaalissaan ovat.

 

Mitä nyt?

 
Johtajat luovat puitteet uudistumiselle ja kestävälle kasvulle.

Seuraavat asiat ovat eduksi:

  • Organisaatiossa on ymmärrystä ihmisten erilaisista käyttöjärjestelmistä ja siitä miten ne vaikuttavat sekä asiantuntijoiden, että johtajien hahmottamiseen, toimintaan, oppimiseen ja kasvuun.

  • Ihmisten oppimista ja kasvua tuetaan erityisesti käyttöjärjestelmätasolla, ja koulutusten heikko vaikuttavuus toimintaan ja kasvuun ymmärretään.

  • Erityisesti johtajien käyttöjärjestelmien kehittämiseen panostetaan, sillä he vaikuttavat merkittävästi organisaation uudistumiskykyyn, kestävään kehitykseen ja ihmisten kasvuun.

  • Tiedostetaan, että johtajat ovat usein saavuttaja -käyttöjärjestelmällä toimivia. Kestävän kehityksen organisaatiossa varmistetaan, että riveistä löytyy myös johtajia, joiden ensisijainen käyttöjärjestelmä on uudistaja. Heidän ajattelulleen ja toiminnalleen annetaan tietoisesti tilaa, sekä asiantuntijoiden, että johtajien toimesta.

 

Mitkä ovat teillä työskentelevien ihmisten käyttöjärjestelmät? Tuetaanko niiden päivittämistä? Käyttöjärjestelmien päivittämiseen on olemassa vaikuttavia keinoja.


Timo Uusiprosi
Ihmiset, kulttuurit ja käyttöjärjestelmät
050 567 3342

 

 

 

 

Timo Uusiprosi

+358 50 567 3342

Next
Next

Asiakastarina: Wirokit Oy panostaa strategiseen yrityskulttuurin kehittämiseen