Tunnistatko nämä kolme kelaa päästäsi?

Haluatko oppia ja edetä nopeammin? Silloin kannattaa pysähtyä pohtimaan omaa ajattelua. Pääset omaan ajatteluusi kiinni pohtimalla seuraavia kolmea kelaa.

 

Kela 1: Huonojen lopputulosten ennakkoon vatulointi

Olemme taitavia mielikuvittelemaan huonoja lopputuloksia. Emmekä suinkaan tyydy ainoastaan yhteen huonoon lopputulokseen. Kykenemme varsin vaivattomasti mielikuvittelemaan negatiivisten tapahtumien ketjun, jonka loppuhuipennuksena on suuri katastrofi.

Ja miten usein nämä kauhuskenaariot ovat toteutuneet?

Huomattavan harvoin. Miksi sitten ajattelemme näin? Yksi syy tähän on kela 2.

 

Kela 2: Yllätykset tuovat mukanaan kärsimystä -ajattelu

Paitsi että eivät tuo. Ellemme itse päätä niin tehdä. Kokemuksemme yllättävästä tilanteesta määrittyy sen mukaan, miten me sen nimeämme.

Kuvittele seuraava tilanne: olet tehnyt suunnitelman yhdessä muiden kanssa ja toteutuksen jälkeen lopputulos on aivan jotain muuta, kun mitä toivoitte. Miten nimeät tämän?

a.)    Epäonnistuimme, emme ottaneet huomioon x ja y. Lipsuimme ja kuvittelimme, että saamme mukaamme myös tiimit 1 ja 2. Emme saavuttaneet tavoitetta.

 

b.)    Lähdimme tavoittelemaan asiaa 1 ja päädyimme kuitenkin tulokseen 2. Suorat hyödyt olivat nämä ja nuo, emme saaneet tavoittelemiamme hyötyjä x ja y, mutta opimme tästä hommasta asiat a ja b.

 

Miten sinä sanoitat mennyttä ja tulevaa? Kuvittele hetki mitä alkaisi tapahtumaan, jos tietoisesti alkaisit sanoittamaan asioita toisella tavalla? Koirastakin tulee sinun koirasi vasta sen jälkeen, kun olet antanut sille nimen. Sanoituksella on iso merkitys.

Kela 3 on tästä esimerkki.

 

Kela 3: Osittaisen onnistumisen dramaattinen aliarviointi

Käytämme usein kaksinapaista ajattelua, jossa onnistuminen joko tapahtuu tai ei. Tällainen kaksinapaisen ajattelun kela luo pelon tunnetta.

Se saa meidät asettamaan maltillisempia tavoitteita, päätymään laihoihin kompromisseihin ja viime kädessä oppimaan paljon hitaammin kuin mikä olisi tilanteessa mahdollista. Tämän kelan korvaaminen jollain paremmalla on eritysten tärkeää nyt, kun organisaatioilta ja yksilöiltä edellytetään merkittävää uudistumista.  

Todellinen uudistuminen edellyttää kokemuksellista oppimista. Oppiminen ja uudistuminen vauhdittuvat, kun korvaamme kaksinapaisen ajattelun osittaisen onnistumisen ajattelulla.  Osittaisen onnistumisen ajattelussa arvostetaan tekemisen kautta tapahtuvaa kasvua, kehittymistä ja tilanteen aikaisempaa parempaa hahmottamista.

Osittaisen onnistumisen ajattelu luo kulttuuria, joka vie paljon pidemmälle kuin kaksinapainen kyllä tai ei -ajattelu. Ja tähän liittyy myös superbonus; se on huomattavan paljon mukavampaa ja rennompaa. Ja siihen kasvu oikeastaan perustuukin.

 

Mitä kelaa sinä pyörität?

Timo Uusiprosi

+358 50 567 3342

Previous
Previous

Asiakastarina: ALSO uudistaa johtamiskulttuuria

Next
Next

Miten kilpailukykyä kehitetään kulttuurin avulla?