Asiakastarina: ALSO uudistaa johtamiskulttuuria

ALSO on Euroopan johtava ICT-alan teknologiatoimittaja, joka tarjoaa laitteisto, ohjelmisto- ja IT-palveluita. ALSO Finland OY:n vuoden -21 liikevaihto oli 481MEUR ja kasvustrategian toimeenpanoa vahvistetaan johtamiskulttuuria uudistamalla. Miten johtamiskulttuuria uudistetaan käytännössä?

Johtajat ja esihenkilöt tekevät työtään periaatteiden, toimintatapojen ja osaamisten avulla, jotka he ovat vuosien varrella itselleen omaksuneet. Seurauksena on usein vaihtelevaa johtamisen laatua, joka ilmenee yhteistyön ja toimeenpanon haasteina. Työelämästä on myös pysyvästi tullut aikaisempaa työntekijälähtöisempi ja tämä muutos tarkoittaa monessa organisaatiossa johtamiskäytäntöjen päivittämistä.

Kasvustrategiassa onnistuminen edellyttää, että ihmiset ovat aidosti mukana. Ihmisten kehittymiselle ja toimivalle yhteistyölle on luotava oikeanlaiset puitteet. Hyvä johtaminen luo positiivista virettä ja tuloksia.

Huolellinen pohjatyö ja suuntaviivojen määrittely on tärkeää johtamiskulttuurin kehittämisessä. Ilari Lipsonen työskentelee ALSO:n HR Business Partner tehtävässä ja kuvaa heidän liikkeellelähtöä näin:

”Ensin määrittelimme minkälaiseen johtamiseen me uskomme, ja mitkä ovat tavoiteltavaa toimintaa tukevat rakenteet. Uskon itse vahvasti siihen, että nämä pitää tehdä ensin ja vasta sen jälkeen voidaan lähteä kehittämään ihmisiä ja osaamisia.”

ALSO Finland Oy:ssä Talous- ja Toimitusjohtajana toimiva Tommi Pääkkönen kiteyttää johtamiskulttuuria ja muutoksen haasteellisuutta näin:

”ALSO:lla johtajan tehtävänä on varmistaa strategian toimeenpano, ja että kaikilla on täällä hyvä olla. Tämä tarkoittaa käytännössä selkeää yhteistä suuntaa, jokaiselle selkeää pelikenttää ja sen varmistamista, että jokainen saa toiminnastaan palautetta, jolla pääsee eteenpäin. Aika paljonhan kyse on siitä, että johtaja ei vain tee niin kuin on aina ennenkin tehnyt, vaan oikeasti itse miettii, että mikä se minun rooli on tässä jutussa ja minkälaista johtamista ihmiset tarvitsevat kehittymisensä tueksi. Yksi johtamisessa kehittymisen haaste on tietysti se, että monella meistä on esihenkilötyön lisäksi monta muutakin roolia. Kyse on usein ihan ajankäytöllisistä muutoksista, joita on saatava aikaan.”

 

Ajattelu muuttuu ensin, sitten toiminta


Pysyvän muutoksen aikaansaaminen edellyttää usein sitä, että omassa ajattelussa tapahtuu nytkähdys eteenpäin. ALSO:n johtamiskulttuurin kehittymistä tuettiin ryhmäcoachingin avulla. Jokainen 1,5h coaching tapaaminen aloitettiin johtamisperiaatteista, jonka jälkeen 4-6 henkilön esihenkilöryhmä pohti yhdessä omaa johtajuuttaan: Mikä minun rooli on ollut tähän asti, mikä se on jatkossa, mistä minun on opeteltava luopumaan ja mitä hyvää muutos tuo tullessaan?

Tommi kuvaa coachingin vaikuttavuutta näin:

”Arki on usein todella täyteen pakattua ja kiireistä. Coaching pakotti aidosti pysähtymän johtamisen äärelle ja oivaltamaan, että mitä tämä muutos minun kohdalla tarkoittaa.”
               

”Koulutus toimii silloin kun kyse on tiedollisesta vajeesta. Coaching pureutuu erityisesti yksilön muutosmotivaatioon ja konkreettisen muutoksen tekemiseen. Ryhmäcoaching tarjosi meidän esihenkilöillemme tärkeää tukea ja tulemme varmasti käyttämään coachingia myös jatkossa” -toteaa ALSO:n HR Business Partner Ilari Lipsonen.

Hohdin Oy toteutti ALSO:n kolmelle esihenkilöryhmälle 4 X 1,5 tunnin ryhmäcoaching-prosessin jolla tuettiin esihenkilöitä heidän toiminnan kehittymisessä. Esihenkilöiden ’Suosittelisitko tätä muille’ -palaute oli 4,44 asteikolla 1-5. Coaching tapaamisten menetelmien vaikuttavuudesta kertoo myös se, että yksi ALSO:n uusista johtajista oli joutunut tervetuliaissaunassa tekemään ’Minä jääkiekkojoukkueena’ coaching harjoituksen kollegoiden rohkaisevassa ohjauksessa.

Jotain merkityksellistä ja mieleen jäävää oli siis tapahtunut!

Timo Uusiprosi

+358 50 567 3342

Previous
Previous

Asiakastarina: Wirokit Oy panostaa strategiseen yrityskulttuurin kehittämiseen

Next
Next

Tunnistatko nämä kolme kelaa päästäsi?